Miten ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus ja kognitiivis-integratiivinen lyhytterapian koulutus eroavat toisistaan

25.11.2024

 

Miten Sirian ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus ja kognitiivis-integratiivinen lyhytterapian koulutus eroavat toisistaan

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus on pidempi (50 op) kuin kognitiivis-integratiivinen lyhytterapian koulutus (30 op). Ratkaisukeskeinen koulutus sisältää psykoterapeuttikoulutuksen vaatimat lisäopinnot (30 op), joita kognitiivinen koulutus ei sisällä. Ratkaisukeskeisen lyhytterapeuttikoulutuksen suoritettuaan osallistuja saa käyttää ”Siria sertifioitu lyhytterapeutti” -nimikettä.

Ratkaisukeskeinen ja kognitiivinen lyhytterapia ovat molemmat tehokkaita lyhytterapian muotoja, mutta ne perustuvat eri lähestymistapoihin ja teoreettisiin viitekehyksiin. Keskeisiä eroja ovat:

1. Työskentelyn painopiste

  • Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Keskittyy tulevaisuuteen ja asiakkaan tavoitteisiin/toiveisiin/tulevaisuuden unelmiin tai visioihin. Pyrkii löytämään toimivia ratkaisuja ja hyödyntämään asiakkaan olemassa olevia voimavaroja ja vahvuuksia. Ei keskity ongelman syiden analysointiin, vaan siihen, miten elämässä voidaan edetä kohti haluttua muutosta.
  • Kognitiivinen lyhytterapia Keskittyy asiakkaan ajattelumalleihin, uskomuksiin ja niiden vaikutukseen tunteisiin ja käyttäytymiseen. Tavoitteena on tunnistaa ja muuttaa haitallisia ajatus- ja käyttäytymismalleja. Ongelmien syitä ja niiden taustalla olevia ajatuksia käsitellään tarkemmin.

2. Teoreettinen perusta ja käytännön menetelmät

  • Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Perustuu systeemiteoriaan, konstruktionismiin ja positiiviseen psykologiaan. Oletuksena on, että asiakas on oman elämänsä asiantuntija ja että pienet muutokset voivat johtaa suurempiin muutoksiin. Hyödynnetään usein ajattelua avartavia kysymystekniikoita, kuten poikkeuskysymyksiä, onnistumiskysymyksiä, asteikkokysymyksiä, ihmekysymystä, selviytymiskysymyksiä, voimavarakysymyksiä, toimijuuskysymyksiä, unelma- ja tavoitekysymyksiä, tulevaisuuden muistelua, verkostokysymyksiä, näkökulmaa muuttavia kysymyksiä jne.
  • Kognitiivinen lyhytterapia Pohjautuu kognitiivisen ja käyttäytymisterapian periaatteisiin. Oletuksena on, että ajattelutavat vaikuttavat tunteisiin ja käyttäytymiseen, ja näiden muutos voi johtaa hyvinvoinnin lisääntymiseen. Käytetään esimerkiksi tehtäviä, kuten ajatusten haastamista, ajatuspäiväkirjoja ja altistusharjoituksia. Tunnistetaan asiakkaan mielen sisäisiä skeemoja, joita työstetään yhdessä asiakkaan kanssa. Esimerkiksi harjoitus: "Kirjoita tilanteet, joissa ajattelet: 'En ole tarpeeksi hyvä', ja pohdi, onko tämä ajatus totta; onko se totta 100% ajasta jne."

 

3. Terapeutin rooli

  • Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Terapeutti toimii enemmän valmentajana ja voimavarojen esiin nostajana. Korostaa asiakkaan omia resursseja ja positiivisia muutoksia. Asiakkaan oman oivallusprosessin tukeminen on keskeistä ajattelun, tunteiden ja toiminnan näkökulmasta.
  • Kognitiivinen lyhytterapia Terapeutti on enemmän opettajan (psykoedukaatio) ja ohjaajan roolissa. Terapeutti auttaa asiakasta tunnistamaan haitalliset ajatusmallit ja edistää uusia ajattelu- ja toimintatapoja.

4. Aikaperspektiivi

  • Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Keskittyy lähtökohtaisesti nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Menneisyyteen palataan silloin, kun siitä on hyötyä ratkaisujen löytämisessä ja voimavarojen vahvistamisessa.
  • Kognitiivinen lyhytterapia Tarkastelee usein myös menneisyyttä ja sitä, miten aikaisemmat kokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluun ja käyttäytymiseen nykyhetkessä.

Yhteistä molemmille

  • Molemmat ovat tavoitteellisia ja suhteellisen lyhytkestoisia terapioita.
  • Asiakkaan aktiivinen rooli on keskeinen.
  • Molemmat tähtäävät konkreettisiin ja mitattavissa oleviin muutoksiin asiakkaan elämässä.

Ratkaisukeskeinen terapia sopii erityisesti tilanteisiin, joissa halutaan nopeasti löytää konkreettisia keinoja edetä ja asiakas on valmis kokeilemaan uusia toimintamalleja. Kognitiivinen lyhytterapia on hyödyllinen, jos ongelmat johtuvat selvästi haitallisista ajatusmalleista, joita asiakas haluaa työstää.       

 

© Siria Koulutus- ja kehittämiskeskus Oy